Friday, 30 December 2011

TV ONliNe

sesape yg nak tgok cite secara online bleh la tgok kt link nih  >>




Antara siaran Tv yg ada :
TV1 , TV2 , TV3 , NTV7 , 8TV , TV9 , 1 MALAYSIA TV
TVi , TV ALHIJRAH , TV SELANGOR , EMAS TV


ASTRO = RIA , WARNA , PRIMA , ARENA , HBO , ESPN , AXN , STAR WOLRD 
CELESTIAL , FOX , VICTORY



enjoy to watch ^_^

Tuesday, 27 December 2011

MukA Cina~~

Tiga hari lepas aku ade pegi belajar kereta maklumlah cuti sekolah lagipon dah habis SPM..so aku pegi la amik lesen kereta...hari tu ade la lagi 2 orang naik kereta sekali dengan pegi tempat belajar tuh...pastu ade sorang nih tegur aku  nama dier Wan >>
Wan: You bila mau JPJ?
Aku: 5 haribulan 1 nih
Wan : ooo... You tarak takot ka?
Aku: Tak takut sangat pon..

Sampai jer tempat tuh aku pon tunggu giliran belajar...time tunggu tuh aku ade la sembang2 dengan depa 2 orang....lepas aku dah Ok dengan depa..last2 depa ingatka aku ni CINA....ciss...bedebah betui!! camne la depa bole fikir aku nih cina padahal muka aku pure melayu..hehehe cuma mata aku ja sepet sikit.....lepas depa dah dengar cara aku cakap baru depa tau yang aku ni melayu...hahaha ni kali ke brapa tah orang ingat aku nih cina...2 minggu lepas time aku nak bayar kat cashier...cashier tuh cina..pastu die cakap cina dengan aku...aku pon buat muka BLUR....pastu baru die kata sory ingatkan cina tadi..hampeh betoi...!!




##this is true story  ^_^

Saturday, 10 December 2011

first time keja~~

pada 7/12/2011 jam 4.30 ptg....time tuh aku tgah tido tetiba ada orang tepon aku...agak terkejut jgak la sebab aku letak henfon aku tepi kepala jer....mase aku agkat tuh terjadi satu perbualan mcam kt bawah niihhh>>>>

Aku: helo, assalamualaikum
Dia: Wassalam....ni mohamad hisham ker??? (nama aku la tuh)
Aku: yer saye knapa?
Dia: Awak diterima bekerja di kedai komputer...

haaa..lebih kurang cmtu la...time tu bru aku ingat arituh aku ada mintak keja kt kedai komputer dlam econsave jawi...x sangka dapat tapi yg x bestnya dia kata esok dh kna keja..huh!! aku bru jer abes SPM xkan dh nak keja...aku nak rehat kejap...fuh...susah jgak la aku nak pilih samada trima atau tidak...last2 lepas bincang dgn keluarga aku..aku pon trima jer...esok bermula lah keja...dia kata start keja jam 12.30-9.30 mlm...gaji rm700 sebulan..huhuhu oklah tuh


keesokan harinya aku siap2 nak pegi keje dah...dlm pukul 12.15 cmtuh aku keluar dri rumah...dekat jer tmpat tuh dri rumah aku dlam 3 kilometer....sampai jer aku masok dlam kedai tuh...aku jumpak la sorang kakak nih...umoq dia dh 21 tahun..dia kata dia dh keja 9 bulan...aku pon tolong la susun laptop2 yg ada....lepas 2 jam ada sorang abang lgi masok...dia pon umoq 21 tahun..aku pling muda...hehehe




depa 2 orang ader la ajar2 skit pasal komputer nih...aku dgar je la...tapi memng boring giler siot keje kt kdai tuh memang xder keja apa nak wat dh la kena berdiri jer smpai mlam..huh memang aku x enjoy keja kt situh dah la xdak org yang aku kenai...


malam tuh lepas blik keja...aku pon pikiaq masak2 aku nak bhenti keja....HHHAAAHHA dengar memang lawak sbab bru keja sehari dh bhenti tapi tuh hak aku...lagipon aku keja sbab nak isi masa lapang jer drpd dok umah...




akhirnya aku dok umah blik..keja aku kt rumah mkan,tido,mkan,tido,, ^_^


**p/s>>jangan tiru perangai aku tau

Monday, 5 December 2011

WaaALawEh...SPm Is THe ENd!!!

hahahaaha...esok adalah hari terakhir aku jawab SPM....hahaha esok paper ekonomi asas...naseb bek start pkui 11 pagi..bleh bangon lambat skit....tapi yang x best nyer esok jugak hari terakhir aku jumpak kawan2 aku yang aku memang suka berkawan dengan depa...hehehe esok jugak hari terakhir aku ada kat SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SAUJANA INDAH...hahaha i miss you...~~ aku mesti rindukan suma cikgu2 yang memang baek dengan aku...aku jugak harap result keluar nanti boleh bagi aku gelak &  i will make a proud to my parent.. ^_^

Saturday, 3 December 2011

Last ForEver~~

Assalamulaikum...SPM hanya tggal 1 paper jer lgi hari slasa nih..pastu aku dh free!!! yahoo..hehehe paper last nie paper ekonomi asas...aku nak wat leklok sbab aku mmang target A...mintak leh dpt...cikgu kata klau dpt A cikgu nk blanje KFC.. ^_^ hehehehe

Thursday, 1 December 2011

hahaha..aku suka ayat nihhhhh------->

DI Kaunter KFC
cashier : makan sini ka bawa balik?
pakcik : makan kat sana.(tunjuk meja)..patot ramai..pakat duk makan kat sini..

cashier : err..maksud saya..makan di meja dalam kedai ni atau bungkus bawa balik?
pakcik : ooo..habes tu kalau bungkus tak bawa balik.dia terbang balik rumah pakcik seniri ka.bungkus.

cashier : err..ok..pakcik nak set yang mana?
pakcik : yang setsi ada tak??

cashier : err..maksud saya..pakcik bule pilih set set yang sedia ada kat belakang saya ni.(tunjuk).ada yang 2 ketol ayam.ada yang 3 4 ketol..dia sekali dengan ayaq..bla bla bla..
pakcik : pakcik nak beli ayam setengah kati ja.makcik hang nak buat serunding raya esok..

cashier : pakcik..kat sini juai ayam yang dah siap digoreng la..bukan mentah.
pakcik : kalau camtu..beli teloq ayam dah la.depa kalut nak buat kueh tart..aku mana reti nak beli barang kueh camna..haru btoi.

cashier : errr..err..teloq ayam pon takdak..yang ada ayam goreng ja..makan ratah cicah dengan sos camtu ja..
pakcik : hang pilih ja la yang mana pon..ishh..pakcik tak reti nak pilih pilih ni..yang mana pon takpa.

cashier : pakcik ada berapa orang kat umah?
pakcik : pakcik sorang.anak ada 4 orang.makcik hang maseh sorang..

cashier : ok..kalau camtu saya bagi pakcik dinner plate 2 ya..air nak air gas yang mana ka?
pakcik : huuu..pakcik takleh minum ayaq gas ni.satg reja kentut..angin..teh o suam ka kopi tarik takdak ka?

cashier : takdak..takpa saya bagi milo ais kat pakcik.ada nak tambah wedges ka?
pakcik : huu?natang apa tu?

cashier : kentang goreng.senang creta..cucur ubi.
pakcik : ha bule la..bagi cucur ubi seringgit cucur pisang seringgit..campur..kerak boh lebih..

cashier : err…ok ok..(segan layan)
cashier : semua sekali RM 34.50..
pakcik : tu dia aih..mahal gila..ayam berapa ketoi?(buka plastik tengok)..6 ketoi ja sampai 30 lebih..p market bule beli ayam 3 ekor.tak mai dah.(buka wallet bayaq)

cashier : err err..terima kaseh pakcik..datang la lagi..
pakcik : tak kelapaq mai dah.



##hahhaha...lawak

Thursday, 24 November 2011

hAmPir SelesAi~~~

Alhamdulillah~~ SPm hampir abes cuma tinggal 2 paper jer lagi >> perdagangan + ekonomi asas

Aku nk target 2 paper nie A..x kesah la A- ka...A ka.. A+ ka..jnji A....hehehe
pagi tadi aku bru ja selesai menjawab exam subject ke-7 iaitu sains~~
lepas abes paper 1 td cikgu rashidah (cikgu sains ) dtg jumpa aku..dier kata nak tgk kertas 1 pastu nak check brape aku betol..
mula2 aku ingat xmau bgi takot salah banyak tp aku pikir balik...biar la kalau salah byk pon bukan aku bleh pdam balik...
lepas aku keluar dr jawab sains paper 2 aku pon jumpa cikgu td..fuh lega cikgu tuh kata aku salah 7 drpd 50 soalan...huhu ^_^ mknenyer aku betol 43..
aku mmg nak target A paper sains nih...pastu aku cuma harap paper 2 aku dpt mrkah elok sbb bhgian C aku tersngkut skit... :P

Saturday, 19 November 2011

*$%#@$!? pUnYa nEtbOok

assalamualaikum....bulan 4 haritu aku telah dpat 1 netbook free yang disumbangkan oleh SKMM (kerajaan)....netbook hnya diberi pada pelajar yg miskin ja..aku nie dikira miskin la jgak..hehhehe tapi masalahnya netbook yang depa bagi tuh tak berkualiti..korang penah dengar tak jenama AXIOO..hahhaha tu lah jenama netbook aku..aku tgok kolah lain dapat ACER,HP tpi kolah aku dpat jenama nih..tapi aku syukur sebab tetap free...netbook bru ja rosak 3 hari lepas...adooii..padahal aku tak penah bagi jatuh pon...lagipon aku kurang guna netbook nih sebab dah ada laptop....ramai dah kwan aku yang netbook depa rosak...jadi aku terpaksa pergi jumpa orang SKMM nie utk repair...


##naseb bek waranti ader lgih.. :)

Thursday, 17 November 2011

cobaan...!!

setakat nie aku dah selesai menjawab 4 paper utk SPM....Sejarah , bM , bI , math...pagi tadi bru jer aku wat math.....tapi agak sedikit hampa kerana semua soklan yg cikgu fokus ajaq kami sebab kemungkinan akan masok tapi akhirnya x masok pon..tapi alhamdulillah....aku bleh jawab walaupon lupa sikit2...hehehehe..bye!!

Wednesday, 16 November 2011

bUat Takot Aku Ja....!!

Fuh....perkara berlaku pagi tadi memang buat aku nervous...gila gelabah terok...hehehe...Pagi tadi aku pegi kolah macam besa untuk exam sejarah......time lagi 5 minit nak masuk dewan aku pon bawa keluar kad pengenalan dengan slip kemasukan SPM...tapi aku cari slip tuh tak dak dalam beg aku....dah la kalau tak dak slip tuh memang tak bole masok dewan...baru aku teringat malam kelmarin aku terbawa keluar dari beg...huhuhu pastuh aku pon pegi jumpa cikgu samsul...aku gitau dia yang aku lupa bawak slip tuh...pastuh cikgu sejarah aku datang kat aku...dia kata " relex....jangan takut kami ada borang tuh lagi...jangan dok gelabah sangat " fuh !! dengar cikgu kata camtu terus aku rasa lega...pas suma orang dah masuk dewan...cikgu sejarah aku tuh pon datang bawa surat akuan pelajar....naseb baek aku boleh masuk exam..kalau dak memang sah2 aku failed sejarah..huhuhu thanks!!! cikgu.. :P
slip ni la yang aku lupa bawak tuh...
**hanya contoh



(pengajaran kepada kita suma...periksa dahulu sebelum datang ke sekolah..hehehe)

Friday, 11 November 2011

SPM dah dekat!!

Ya Allah..aku semakin terasa gementar nak hadapi SPM..hanya tinggal 2 hari ja lagi...semasa majlis restu ilmu kat sekolah tadi...aku memang rasa nak nanges tapi aku sebagai lelaki terpaksa cover macho...cikgu2 yang pennah mengajar aku bagi ucapan...buat ayat sedih..memang time tuh mata aku dah merah..pastu tengok plak budak perempuan sampai peluk2 dengan cikgu mintak maaf...cikgu2 pon ada yang nanges..budak2 lagi lah sakan...yang budak laki nih boleh lagi main tolak2...aduiii!! pastuh time nak balik...aku mintak maaf pulak dengan kawan2...aku pon sedar memang aku nih suka sangat kacau kawan aku..hehehe sronok kacau depa nih...geng2 gengster kat kolah ponn nanges tadi...hahahaha hati lembut rupanya...moga2 semua pelajar SPM tahun ni akan mendapat kejayaan seperti yang diingini termasuk aku... ^_^ amin...~~

Tuesday, 8 November 2011

Jamuan @ majlis perpisahan bersama budak 5 Bauhimia

 Assalamualaikum to all blogger...hari ni aku nak cite mengenai jamuan perpisahan kami....Alhamdulillah akhirnya dapat juga kelas aku buat jamuan untuk kali terakhir untuk persekolahan nnie...nanti lepas SPM memang susah nak jumpe suma orang akan bawa haluan masing2..huhuhu sedeynyer... :'(  aku sebagai ketua kelas 5 bauhimia memang rasa bangga sebab budak kelas aku boley bekerjasama hari tu walaupon depa ketegaq yang amat...depa suma nih...kalau kat skolah memang susah nak suruh apa mesti kena tengking balik...


memang macam2 cabaran aku dengan beberapa orang lagi nak prepare jamuan nih..antara cabarannya ialah::

> susah sungguh nak mintak duit jamuan tuh kat kawan2 yang len....macam2 alasan depa bagi..cth: tak bawak duit la... , lupa bawak la... , duit takdak la... , ...ish2 susah gila tapi aku sabar jer akhirnya setelah 2 bulan kutip bru suma orang bayar....

> takot nak jumpa pengetua..untuk pengetahuan suma kami baru ja dapat pengetua yang baru..memang tegas gila kami memang takot nnak cakap dengan dia....takot satgi kena penampaq free ja..hehehe last2 lagi 3 hari nak wat jamuan..aku dengan penolong ketua terpaksa beranikan diri jumpe dia....naseb baek mood dia harituh baek...tapi ada jugak syarat yg dia bg...kami terpaksa jugak ikot klau tak ikot maksudnyer tak boleh la buat jamuan...

> duit jamuan yang kami kutip tuh tak cukup.....fuh..memang pening kepala gila time tuh...nak wat lagi pon tak tau....lepas suma dah bayar..ptg tuh aku dgn 3 orang lagi pegi econsave dekat dengan rumah kami...beli barang utk buat bihun & naget, hotdog....lepas dah kira...baru kami tau duit tu tak cukup lagi rm5...hurm...terpaksa guna duit sendiri...huhuhu
 
> kami terpaksa buat jamuan tuh petang sebab pagi pengetua tak bagi buat...tapi kami memang takot hujan sebab skarang nih kan musim hujan...tiap petang mesti hujan..kami takot nanti nak bakar ayam tak boleh...tapi Alhamdulillah petang jamuan tuh tak hujan ^_^ ...


ni la antara orang yang banyak membantu utk jamuan ni : P


kami memang naseb bek sebab ada 2 orang cikgu nak sponsor makanan..apa lagi kami terima ja la...rezeki jangan ditolak....ada sorang cikgu nih sponsor rm100 suruh beli ayam...nanti bleh panggang...pastuh sorang cikgu lagi sponsor piza buatan sendiri....fuh...sedap..hehehehe

2 hari sebelom jamuan...kami buat kad jemputan utk suma cikgu dengan kerani kat situ.....letih...2 hari bru habis jemput suma cikgu....tapi ramai cikgu yang tak boleh datang sebab ramai yang balik kampung raya haji..huhuhu

petang tuh....kami datang berhimpun kat kantin jam 2-30...suma pakat prepare makanan...hohoho ada kawan aku nih bawak donut punya banyak....hahaha bagos2......antara menu hari tuh ialah:
*piza
*donut
*bihun
*hotdog
*naget
*ayam panggang
*kuih
*soup mushroom
*desert
*tembikai

ni la piza tuhh..hehehe sedap!!!


fuh....memang lapar tengok suma makanan nih...hheheehe hari tuh cikgu yang dapat hadir kami anggar dalam 18 orang termasuk pengetua kami...hehehe


tengah prepare arang utk panggang ayam


tunggu arang tuh jadi bara :)

ish...depa nie x reti nak tolong ka?? hehehe
mula memanggang ayam..ramai cikgu dok tggu tuh...cepat!!


inilah budak kelas aku...fuh...mcm2 ragam depa nih...kelas paling unik penah aku duduk
cikgu tengah ajar kami cara memanggang ayam

antara cikgu2 yang sudi hadir ke jamuan kami












Sunday, 6 November 2011

AssAlAMuALaIkuM dan Slamat hari raYe

Assalamualaikum....first aku nk ucap selamat hari raya Aidiladha/ Korban / Haji kepada suma blogger dan pembaca .... raya taon nie la raya yang paling  x best bg aku....sebab2 aku kata camtu kerana

*hari nie hujan jer sampai malam
*taon nie SPM
*x ramai saudara mara yang balik raya
*kawan aku suma sibok
*duit takde

kelmarin malam...time aku tengah sibok2 kat rumah tetiba ada sorang kawan aku nieh message aku...nie msg dia hantar " wei,jom tido umah aku mlm nih " aku pon rasa mcam macam ok jer...pastu aku msg kawan aku sorang lagi nak ajak dia skali....nie message aku kat dia... " sazmin, jom tido umah eman....dia ajak " lepas 3 minit dia pon balas ok....aku pon prepare untuk ke rumah dia...sampai jer umah dia...tetiba rasa lapar....aku pon pikiaq (fikir) nak buat megi goreng...aku pon ajak kawan aku sorang lagi pegi ECONSAVE dekat jer dari situ...dlm 500 meter...sampai jer ECONSAVE aku tengok jam dh pkul 9.58...lagi  2 minit dah nak tutup..aku pon kalot2 masok cari sawi,megi, carrot dgn telor..pastu time nak bayar aku jgak yang kena bayar sbab kawan aku sorang nih lupa bawak dompet.....hurmm....

nih la dia econsave tuh

lepas kami dah beli suma..kami pon balik ke rumah kawan aku tuh...aku rehat kejap tengok cite korea ramai2.....hehehe walaupon aku tak suka layan jer la....lepas tuh aku dengan kawan aku nie pegi dapur nak goreng megi tuh.....hahaha...naseb bek aku nih aku terer masak cceewwaahhh....lepas dah abes masak kami pon makan ramai2 kt depan tv sambil tgk cite korea....

lepas dah kenyang aku dengan kawan aku sorang nih masok bilik...kawan aku yang ajak tido rumah dia nih masih ada kat depan tgk tv....masok jer bilik dia aku aku rasa best...huhuhu besa la bilik dia ada aircond...rumah aku  tak dak....aku pon cucuk henfon aku kat speaker besar dalam bilik dia....pastu buka lagu kuat2....huhuhu best2 sebab rumah aku tak dak benda camtuh.....kami dengar lagu sampai jam 2 pgi....huhuhu tapi aku tak rasa ngantok pon...dalam pukul 3 camtuh bru kami  3 orang tido...huh aku terpaksa tido atas katil dengan sorang nih..dah la katil kecil...sempittt...hehehe

esok pagi...kami bangon tido pastu kalot2 bersiap2 nak pegi sembahyang raya....lepas suma dah mandi kami pon pegi masjid yang 600 meter dari situ..dah la hujan rintik...sampai ja kat sana kami tengok ramai orang dah keluar masjid....kuang3x depa dah abes sembahyang.....hahaha x sempat....

kami pon balik rumah..sampai rumah kami pon siap nak pegi raya rumah kawan yang lain....last2 hujan lebat..kami pon terpaksa cancel plan kmi...huhuhu aku pon blik rumah sambung tido sampai ptg...pastu aku ingat ptg tuh nak kluar raya...tapi ujan lagi....sampai skrang aku tak pegi raya mana pon..huhuhu raya yang x best taon nie.... 

Sunday, 16 October 2011

Cara2 MemUtihKan Gigi Yang KuNiNg



Cara-cara nak bagi gigi yang kuning menjadi putih semula:-

1. Arang Kayu





Sebenarnya arang kayu juga sangat bagus untuk membersihkan kesan kuning pada gigi, namun bahan ini berbahaya kerana boleh merosakkan enamel secara kekal dan menimbulkan rasa sakit pada gigi. Oleh itu, anda sebaiknya tidak mencuba cara ini.


2. Lemon dan Garam


Anda boleh mendapatkan gigi putih cemerlang dengan menggunakan ubat gigi sendiri yang dihasilkan dari beberapa titisan jus lemon yang telah dicampur dengan sejumput garam dapur. Aplikasikan ia ke gigi dan gosok secara lembut seperti ketika anda sedang memberus gigi. Ini akan membantu menghilangkan kesan karat pada permukaan gigi.
 

3. Kulit Limau


Gosok gigi dengan menggunakan bahagian dalam kulit limau. Kulit limau mengandungi unsur pemutih yang sangat lembut, yang akan membantu menghilangkan kesan karat pada gigi tanpa membahayakan lapisan enamel gigi.


4. Daun Kari
 
 
Ambil enam helai daun kari, lalu dijemur di bawah terik matahari hingga kering dan rangup. Kisar keenam helai daun kari tersebut, setelah itu tambah kulit limau serbuk. Gosok campuran ini ke gigi setiap hari, maka nescaya dalam dua minggu anda akan mendapatkan gigi yang putih semulajadi.
 
 
5. Strawberi
 
 
 Strawberi bukan sekadar buah yang enak untuk dinikmati. Selain kaya vitamin C, strawberi juga dikenali mempunyai khasiat untuk membersihkan gigi. Walaupun rasanya manis, strawberi tidak berbahaya bagi kesihatan gigi. Sebaliknya, buah ini boleh membantu menghilangkan kesan karat pada gigi dan membuatkan gigi menjadi putih berseri.
 
 
6. Ekstrak Epal dan Cuka Putih






Ekstrak buah epal dan cuka putih juga sangat berkesan menghilangkan kesan karat pada gigi, kerana kedua-duanya mengandungi unsur pemutih yang membantu menghilangkan kotoran dengan cepat. Akan tetapi kedua-dua bahan ini sifatnya sangat keras, sehingga penggunaan secara harian akan menimbulkan kerosakan pada lapisan enamel. Selain itu, rasanya juga sangat pahit.




***semua di atas aku hanya mencopynya sahaja :P

Saturday, 8 October 2011

tiDur RumAh KaWan

   semalam time aku ada tengah lepak kt kedai mamak ada sorang kwan aku nieh SMS aku....dier ajak tido umah dia malam tuh....aku pon tengah free time tuh ikot je la tido umah dier...mak aku pon tak kata apa pon...mak aku kira ok jer~~ sebelum pergi aku singgah umah dulu ambil laptop dgn broadband leh jgak on9 kt umah dier~~huhuhu sampai jer umah dier..rupa2 nyer ada 2 lagi kawan aku tido umah dier...sazmin dgn faiz..hehehe best..bru first time masok umah dier..besar jgak la...
     kami sembang2 kejap pastu kami wat keje addmath sama sbb esok kami ada tuition addmath kat kolah...hahaha tapi kejap jer kami wat sebab suma pakat tak reti nak..puya la susah...ish2...pas abeh wat addmath kmi bukak laptop kejap..apa lgi klau bkn bkak pesbuk...
      tengah kami on9 tetiba rasa lapar plak..pastu aku ke dapur wat megi goreng..hehhehe..tapi megi kosong jer takde sayur langsung...hehehehe makan jer la dah lapar...last2 abes jgak..sedap jugak aku wat megi goreng tuh.hehehe 
     Lepas dah makan kami masok bilik...time tuh dah pukul 2pagi tapi tak ngantok lagi..kami pon bukak laptop ramai2 tengok cite Bini2ku Gengster...hehehehe best jgak cite tuh....pas abes tengok cite tuh kami terus tido sbb jam dah pukul 3.30 pagi...lagipon esok kami kna pegi tuition..mesti esok ngantok punya..hehehe kami set jam pukul 6.30 bangon...tapi last2 kami bagon pukul 7.00 hehehe terlewat sikit..kami truih jadi kalot nak mandi sbb tuition start pukul 7.30...
      kami sampai kolah lewat setengah jam...naseb bek mood cikgu bek..kami masok terus bukak buku..huhuhu time tuh aku masih ngantok lagi..dah la perut pon tengah lapar....belum mkn lagi...pas abes tuitio n...ader plak kawan aku nieh bek hati nak blanja makan....apa lagi aku pon ikot la..hehehe..pas makan aku ingatkan dah bleh balik smbug tido..last2 kawan aku ajak pegi library wat keje kolah..aku pon terpaksa ikot...hurm...dh pukul 1 pagi bru aku bleh balik....hehehe time tuh aku dh la lapar pastu ngantok pula....pas aku makan aku pon trus tido sampai pkul 6..lama jgak la aku tido....hehehe

ok..itu jer kali nie...sronok pulak..nnti kalau kawan aku ajak tido umah dier aku nak pegi lagi...hehehe bye2

Friday, 7 October 2011

LEpAk SesAjA

kawan2 aku suka kata yg aku nie suka lepak...plisss!! la mmg aku suka lepak tp tempat yang aku lepak tu bukannya tmpat yag tak senonoh kedai mamak jer...takkan tak boleh kot...lagipon aku keluar lepak time cuti ja..kalau time kolah aku dok umah ja..study jer..heiuww2x~~~(mcm la study sgt aku nie) selalunya aku akan keluar lepak tiap ari jumaat mlam ja...bwk netbook AXIOO yang aku dpat free kat kolah..pastu on9 pesbuk guna wifi kat mamak tu...tu jer...bukan aku pi rempit...tempat yang aku slalu lepak tuh memang rmai suka mai...nama tempat tuh NASI KANDAR RIYAS kat taman pekaka Nibong Tebal...kalau agpa nak jumpa aku mai la cari aku kt sini malam jumaat..hehehehe...

nii la kedai tuhhhh~~~~

time pagi mmg tak ramai tapi klau time malam penuh...kat luar pon kena meja sebab tak cukup tempat...makanan peveret aku kat situ apa lagi klau bukan ROTI CANAI..hhehehe tu jer yang murah...kena bajet la sikit...

hahaha...nie la dia roti canai..murah Rm0.80 jer satu 
kadang2 tuh aku klau aku ada duet lebih...aku mkn la mknan mahai2 skit...benda yang aku slalu aku pesan...megi goreng..huhuhu

hehehe..nie la megi goreng dia...harga rm3 satu pinggan..bleh la tahan

okeh....tu la aktiviti aku klau time cuti kolah...hehehe bye2...

Tuesday, 27 September 2011

PerTanDInGAn HIaS kElAs

ni la hamper yg kami dapat...besaq kan??



    citer nie mengenai kolah aku...satu pagi tuh time perhimpunan cikgu SAM panggil suma ketua kelas supaya tggu kat dataran..aku ingatkan nak kena mrah ke..rupa2 nya cikgu bagitau nanti akan ada pertandingan hias kelas untuk bulan kemerdekaan tahun nie..huhuhu time tu aku tak berapa semangat sangat nak hias kelas pas seminggu dari perjumpaan tuh...kami(bdak klas 5B) jelous kot tgk kelas 5D punya excited hias kelas...hehehehe kelas depa sampai nampak gelap..penuh dengan bendera...time tuh aku sebagai ketua kelas troih smangat nak hias kelas tapi aku malas la nak sponsor duit tapi terpaksa jugak..dah nama pon ketua kelas..hehehe
tapi ada satu benda yang aku paling cukup meluat...huhuhu time nak mintak duit dekat member dalam kelas tuh..mai ai~ punya lah kedekut...punya la susah nak mintak duit kt depa 2 mggu pon tak selesai lagi..padahal bukan banyak pon aku mintak 50 sen..tu pon kedekut...adoii...dah la rmai anak org kaya..aku jugak terpksa bawak kuar duit lebih..hhuuhuhu seminggu lepas tu kami start hias kelas kami..huhuhu tapi yang peliknya benda yang kami hias tu kebanyakkannya tema hari raya bukan merdeka...ape la kami nie semngat nak raya betoi...hahaha kat luar kelas kami gantung ketupat..kt pintu kami gantung kad raya..kat papan hitam kami lekat sampul raya...pastu kami himpun duit beli kain putih untuk wat banner..huhuhu


      comei gila gambar yang kami lukis...warna pon cincai2 jer...kat kain tuh kami tulis suma nama member kelas kami..pastu lukis bendera dengan watak upin ipin (walaupon  xsama sgt) lepas 3 hari pulak kami tgk kelas 5D tambah lagi hias kat kelas depa..hohoho ini dah kira melawan..kami pon himpun duit lagi beli tambah bendera bagi banyak......huhuhu dalam kelas kami gantung bendera bagi silang....pastu kat papan hitam kami bubuh hias2 sikit2...haa...cantek pon kelas kami



kat blakang tuh la banner yg kami wat sendiri tuh~~ cantek tak?? hehehe




      time pengumuman pemenang plak..kami dapat no 2 jadi la tuh...no 1 sapa lagi klau bukan kelas 5D...huhu walapon no2 kami dapat hamper besaq......kami bukak pastu bahagi sorang sikit....ok..bye2

Thursday, 22 September 2011

22 FAKTA MENGENAI KENTUT

MISTERI KENTUT





1. Darimana asal Kentut ?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yang kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteri perut.

2. Apa komposisi Kentut ?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dalam udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampai usus). Adanya bakteria dan reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbondioksida.

Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak uidara yang tertelan, jenis bakteri dalam usus, berapa lama kita menahan kentut.

Makin lama menahan kentut, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentutnya lebih banyak karena tubuh tidak sempat mengabsorbsi oksigem.

3. Kenapa Kentut berbau busuk ?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida dan merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfur dan merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut dan makin busuklah kentut anda.

Telur dan daging berperan besar dalam menghasilkan bau busuk kentut. Kacang-kacangan berperan dalam memproduksi volume kentut dan bukan kebusukannya.

4. Kenapa Kentut menimbulkan bunyi ?
Karena adanya vibrasi lubang anus pada saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung
kecepatan gas.

5. Kenapa Kentut yang busuk itu hangat dan tidak bersuara ?

Salah satu sumber kentut adalah bakteri. Fermentasi bakteri dan proses pencernaan memproduksi panas, dan hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat dan jenuh dengan produk metabolisme bakteri yang berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya tapi SBD (Silent but Deadly).

6. Berapa banyak Kentut diproduksi dalam sehari ?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa Kentut keluar melalui lubang dubur ?
Karena density-nya lebih ringan, mengapa gas tidak melakukan perjalanan ke atas ? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar anus lebih rendah.

Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus termasuk gas-ganya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, yaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus, gelembung-gelembung kecil bergabung menjadi gelembung besar.

Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gas akan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh karena bentuk usus yang rumit dan berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan Kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain ?
Tergantung kondisi udara seperti kelembaban, suhu, kecepatan dan arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara transmitter dengan receiver. begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar dan konsenstrasinya berkurang.

Kalau kentut tidak terdeteksi dalam beberapa detik berarti mengalami pengenceran di udara dan hilang ditelan udara selam-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di tempat sempit seperti lift atau mobil, konsentrasinya lebih banyak sehingga baunya akan tinggal dalam kurun waktu lama sampai terserap oleh dinding.

9. Apakah setiap orang Kentut ?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah matipun orang masih bisa kentut.

10. Betulkah laki-laki kentut lebih sering daripada perempuan ?
Tidak ada hubungannya dengan gender. Kalau benar, maka perempuan menahan kentutnya dan saat kentut banyak sekali jumlah yang dikeluarkan.

11. Saat apa biasanya orang Kentut ?
Pagi hari saat di toilet, yang disebut “morning thunder”. Kalau resonansinya bagus, boleh kedengaran diseluruh penjuru rumah.

12. Mengapa kacang-kacangan menyebabkan banyak kentut ?
Kacang-kacangan mengandung zat gula yang tidak bisa dicerna tubuh. Zat gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika mencapai usus, bakteri di usus langsung berpesta pora dan menghasilkan gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya).

13. Selain makanan, apa saja penyebab Kentut ?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink, naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi, sehingga muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul di lain lubang ?
Tidak. Sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteri lebih banyak.

15. Kemana perginya kentut kalau ditahan atau tidak dikeluarkan ?
Bukan diabsorbsi darah, bukan hilang karena bocor. Kentut berimigrasi menuju ke bagian atas menuju usus dan pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar ?
Kentut mengandung metana, hidrogen yang combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyalaannya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen.

17. Bisakah menyalakan korek api dengan kentut ?
Jangan mengada-ada ! Konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulai pembakaran.

18. Mengapa Kentut anjing dan kucing lebih busuk ?
Karena kucing dan anjing adalah karnivora. Daging kaya akan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan horbivor seperti gajah, kuda, kambing yang memproduksi banyak kentut, lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut ?
Kentut mengandung sedikit oksigen. Mungkin sedikit saja anda akan mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut ?
Tidak berwarna. Kalau warnanya oranye seperti gas nitrogen oksida akan ketahuan siapa yang kentut.

21. Apakah kentut itu acid, basa, atau netral
Acid, karena mengandung karbondioksida (CO2) dan hidrogen sulfida (H2S).

22. apakah yang terjadi kalau seseorang kentut di planet venus ?
Planet venus sudah banyak mengandung sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut disana tidak akan banyak pengaruhnya.

Saturday, 17 September 2011

KawAn / FrEnz

kawan2 rapat aku
kali nie aku nak cita mengenai kawan rapat aku....aku nie memang rapat dengan budak pompuan dalam kelas aku...jangan salah paham ok...aku kwan dengan depa sebab nie baek...huhuhu sumenye 8 orang aku akan cite ikut urutan orang first skali aku kenal

1. Nusyazwani

dia memang suka org panggil dia nonie...tah la knapa nak glamour kot...budak nie la orang yang pertama skali aku knal...sejak umur aku 5 tahun smpai skrang form 5 pon masih skolah kat tempat yang same....dah meluat tengok muka dia tiap hari...hehehe dia nie kuat beleter pastu suka marah orang, kuat tidur mcm aku jugak....dia nie juga agak gedik2 gitu..hehehe

2. Azhar

dia pulak suka orang panggil dia Oppie...gile kot..hehehenie kawan rapat aku sejak darjah 1 sampai skrang masih kelas yang sama...aishh...rasenyer dh boring tengok tiap hari...sifat dia lak lemah lembut, kuat merajuk, kuat perasan dan gedik jugak..hehehehe

3. Umi Nurul Atika

orang selalu panggil dia umi jer....aku kenal dia sejak darjah 2 smpai darjah 6 pastu kami tak sama kolah tapi time form dia masok kolah aku..time tu aku rapat balik smpai skarang...sifat die nie plak agak pendiam, rajin sikit drpd aku (skit jer) , kuat merajuk dan suka marah orang..hehehe

4. Fifi Sherafina dengan Nur amira

sorang tu orang suka panggil dia fifi pastu sorang lagi mira...aku knal depa 2 orang masa form 3..time tuh cikgu pindah depa masok kelas aku....fifi nie sifat dia...mengada2, over trok , gedik ..hehehe mira nie plak sifat dia suka marah orang,kuat merajuk, agak gedik.....hehehe

5. Nur atiqah , Nur farahin dan Nur fatiladila

nama pendek depa ... tiqah,frahin, dila....aku knal depa masa form 4 time tu aku pilih kelas ekonomi sebab aku minat kira2...tiqah nie sifat dia memang kuat merajuk, suka marah orang , agak ganas...hhehehe farahin nie pon sama..kuat merajok tp lemah lembut....dila nie plak...suka gelak..suka bergosip, suka wat ayat sedih..huhuhu



*bagi sesapa yang namanya disebut kat atas minta maaf banyak hanya sekadar gurauan semata-mata..hehehe..sekian tima kasih~~

koleksi doa persediaan peperiksaan


1. KETIKA KELUAR RUMAH PADA HARI PEPERIKSAAN
بسم الله توكلت على الله Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah

2. KETIKA DALAM PERJALANAN KE DEWAN PEPERIKSAAN
يا ذالجلال والإكرام Wahai Tuhan yang Maha Agung lagi Maha Mulia

3. KETIKA HENDAK MELANGKAH MASUK KE DEWAN PEPERIKSAAN (melangkah dengan kaki kanan)
سلام قولا من رب رحيم : Selamat Sejahtera ucapan dari Tuhan yang Maha Penyayang

4. KETIKA HENDAK DUDUK
إياك نعبد وإياك نستعين Hanya kepada Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan

5. KETIKA MEMBUKA KERTAS SOALAN
اهدنا الصراط المستقيم Tunjukkanlah kami (ya Allah) jalan yang lurus

6. KETIKA HENDAK MENJAWAB KERTAS SOALAN
إن الله كان عليما حكيما Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui lagi Maha
Bijaksana

7. KETIKA MENGHADAPI SOALAN SUSAH
وكان ذلك على الله يسيرا Yang demikian itu adalah mudah bagi Allah

8. KETIKA MENYEMAK SOALAN
إن الله كان بكل شئ عليما Sesungguhnya Allah maha Mengetahui segala sesuatu

9. KETIKA MENYERAH KERTAS JAWAPAN
إن ربي غفور رحيم Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun lagi Maha Penyayang

** Bacaan di atas adalah sebagai doa tambahan daripada doa-doa yang biasa diamalkan oleh para pelajar.