Sunday, 16 October 2011

Cara2 MemUtihKan Gigi Yang KuNiNg



Cara-cara nak bagi gigi yang kuning menjadi putih semula:-

1. Arang Kayu





Sebenarnya arang kayu juga sangat bagus untuk membersihkan kesan kuning pada gigi, namun bahan ini berbahaya kerana boleh merosakkan enamel secara kekal dan menimbulkan rasa sakit pada gigi. Oleh itu, anda sebaiknya tidak mencuba cara ini.


2. Lemon dan Garam


Anda boleh mendapatkan gigi putih cemerlang dengan menggunakan ubat gigi sendiri yang dihasilkan dari beberapa titisan jus lemon yang telah dicampur dengan sejumput garam dapur. Aplikasikan ia ke gigi dan gosok secara lembut seperti ketika anda sedang memberus gigi. Ini akan membantu menghilangkan kesan karat pada permukaan gigi.
 

3. Kulit Limau


Gosok gigi dengan menggunakan bahagian dalam kulit limau. Kulit limau mengandungi unsur pemutih yang sangat lembut, yang akan membantu menghilangkan kesan karat pada gigi tanpa membahayakan lapisan enamel gigi.


4. Daun Kari
 
 
Ambil enam helai daun kari, lalu dijemur di bawah terik matahari hingga kering dan rangup. Kisar keenam helai daun kari tersebut, setelah itu tambah kulit limau serbuk. Gosok campuran ini ke gigi setiap hari, maka nescaya dalam dua minggu anda akan mendapatkan gigi yang putih semulajadi.
 
 
5. Strawberi
 
 
 Strawberi bukan sekadar buah yang enak untuk dinikmati. Selain kaya vitamin C, strawberi juga dikenali mempunyai khasiat untuk membersihkan gigi. Walaupun rasanya manis, strawberi tidak berbahaya bagi kesihatan gigi. Sebaliknya, buah ini boleh membantu menghilangkan kesan karat pada gigi dan membuatkan gigi menjadi putih berseri.
 
 
6. Ekstrak Epal dan Cuka Putih






Ekstrak buah epal dan cuka putih juga sangat berkesan menghilangkan kesan karat pada gigi, kerana kedua-duanya mengandungi unsur pemutih yang membantu menghilangkan kotoran dengan cepat. Akan tetapi kedua-dua bahan ini sifatnya sangat keras, sehingga penggunaan secara harian akan menimbulkan kerosakan pada lapisan enamel. Selain itu, rasanya juga sangat pahit.




***semua di atas aku hanya mencopynya sahaja :P

Saturday, 8 October 2011

tiDur RumAh KaWan

   semalam time aku ada tengah lepak kt kedai mamak ada sorang kwan aku nieh SMS aku....dier ajak tido umah dia malam tuh....aku pon tengah free time tuh ikot je la tido umah dier...mak aku pon tak kata apa pon...mak aku kira ok jer~~ sebelum pergi aku singgah umah dulu ambil laptop dgn broadband leh jgak on9 kt umah dier~~huhuhu sampai jer umah dier..rupa2 nyer ada 2 lagi kawan aku tido umah dier...sazmin dgn faiz..hehehe best..bru first time masok umah dier..besar jgak la...
     kami sembang2 kejap pastu kami wat keje addmath sama sbb esok kami ada tuition addmath kat kolah...hahaha tapi kejap jer kami wat sebab suma pakat tak reti nak..puya la susah...ish2...pas abeh wat addmath kmi bukak laptop kejap..apa lgi klau bkn bkak pesbuk...
      tengah kami on9 tetiba rasa lapar plak..pastu aku ke dapur wat megi goreng..hehhehe..tapi megi kosong jer takde sayur langsung...hehehehe makan jer la dah lapar...last2 abes jgak..sedap jugak aku wat megi goreng tuh.hehehe 
     Lepas dah makan kami masok bilik...time tuh dah pukul 2pagi tapi tak ngantok lagi..kami pon bukak laptop ramai2 tengok cite Bini2ku Gengster...hehehehe best jgak cite tuh....pas abes tengok cite tuh kami terus tido sbb jam dah pukul 3.30 pagi...lagipon esok kami kna pegi tuition..mesti esok ngantok punya..hehehe kami set jam pukul 6.30 bangon...tapi last2 kami bagon pukul 7.00 hehehe terlewat sikit..kami truih jadi kalot nak mandi sbb tuition start pukul 7.30...
      kami sampai kolah lewat setengah jam...naseb bek mood cikgu bek..kami masok terus bukak buku..huhuhu time tuh aku masih ngantok lagi..dah la perut pon tengah lapar....belum mkn lagi...pas abes tuitio n...ader plak kawan aku nieh bek hati nak blanja makan....apa lagi aku pon ikot la..hehehe..pas makan aku ingatkan dah bleh balik smbug tido..last2 kawan aku ajak pegi library wat keje kolah..aku pon terpaksa ikot...hurm...dh pukul 1 pagi bru aku bleh balik....hehehe time tuh aku dh la lapar pastu ngantok pula....pas aku makan aku pon trus tido sampai pkul 6..lama jgak la aku tido....hehehe

ok..itu jer kali nie...sronok pulak..nnti kalau kawan aku ajak tido umah dier aku nak pegi lagi...hehehe bye2

Friday, 7 October 2011

LEpAk SesAjA

kawan2 aku suka kata yg aku nie suka lepak...plisss!! la mmg aku suka lepak tp tempat yang aku lepak tu bukannya tmpat yag tak senonoh kedai mamak jer...takkan tak boleh kot...lagipon aku keluar lepak time cuti ja..kalau time kolah aku dok umah ja..study jer..heiuww2x~~~(mcm la study sgt aku nie) selalunya aku akan keluar lepak tiap ari jumaat mlam ja...bwk netbook AXIOO yang aku dpat free kat kolah..pastu on9 pesbuk guna wifi kat mamak tu...tu jer...bukan aku pi rempit...tempat yang aku slalu lepak tuh memang rmai suka mai...nama tempat tuh NASI KANDAR RIYAS kat taman pekaka Nibong Tebal...kalau agpa nak jumpa aku mai la cari aku kt sini malam jumaat..hehehehe...

nii la kedai tuhhhh~~~~

time pagi mmg tak ramai tapi klau time malam penuh...kat luar pon kena meja sebab tak cukup tempat...makanan peveret aku kat situ apa lagi klau bukan ROTI CANAI..hhehehe tu jer yang murah...kena bajet la sikit...

hahaha...nie la dia roti canai..murah Rm0.80 jer satu 
kadang2 tuh aku klau aku ada duet lebih...aku mkn la mknan mahai2 skit...benda yang aku slalu aku pesan...megi goreng..huhuhu

hehehe..nie la megi goreng dia...harga rm3 satu pinggan..bleh la tahan

okeh....tu la aktiviti aku klau time cuti kolah...hehehe bye2...