Tuesday, 27 September 2011

PerTanDInGAn HIaS kElAs

ni la hamper yg kami dapat...besaq kan??



    citer nie mengenai kolah aku...satu pagi tuh time perhimpunan cikgu SAM panggil suma ketua kelas supaya tggu kat dataran..aku ingatkan nak kena mrah ke..rupa2 nya cikgu bagitau nanti akan ada pertandingan hias kelas untuk bulan kemerdekaan tahun nie..huhuhu time tu aku tak berapa semangat sangat nak hias kelas pas seminggu dari perjumpaan tuh...kami(bdak klas 5B) jelous kot tgk kelas 5D punya excited hias kelas...hehehehe kelas depa sampai nampak gelap..penuh dengan bendera...time tuh aku sebagai ketua kelas troih smangat nak hias kelas tapi aku malas la nak sponsor duit tapi terpaksa jugak..dah nama pon ketua kelas..hehehe
tapi ada satu benda yang aku paling cukup meluat...huhuhu time nak mintak duit dekat member dalam kelas tuh..mai ai~ punya lah kedekut...punya la susah nak mintak duit kt depa 2 mggu pon tak selesai lagi..padahal bukan banyak pon aku mintak 50 sen..tu pon kedekut...adoii...dah la rmai anak org kaya..aku jugak terpksa bawak kuar duit lebih..hhuuhuhu seminggu lepas tu kami start hias kelas kami..huhuhu tapi yang peliknya benda yang kami hias tu kebanyakkannya tema hari raya bukan merdeka...ape la kami nie semngat nak raya betoi...hahaha kat luar kelas kami gantung ketupat..kt pintu kami gantung kad raya..kat papan hitam kami lekat sampul raya...pastu kami himpun duit beli kain putih untuk wat banner..huhuhu


      comei gila gambar yang kami lukis...warna pon cincai2 jer...kat kain tuh kami tulis suma nama member kelas kami..pastu lukis bendera dengan watak upin ipin (walaupon  xsama sgt) lepas 3 hari pulak kami tgk kelas 5D tambah lagi hias kat kelas depa..hohoho ini dah kira melawan..kami pon himpun duit lagi beli tambah bendera bagi banyak......huhuhu dalam kelas kami gantung bendera bagi silang....pastu kat papan hitam kami bubuh hias2 sikit2...haa...cantek pon kelas kami



kat blakang tuh la banner yg kami wat sendiri tuh~~ cantek tak?? hehehe




      time pengumuman pemenang plak..kami dapat no 2 jadi la tuh...no 1 sapa lagi klau bukan kelas 5D...huhu walapon no2 kami dapat hamper besaq......kami bukak pastu bahagi sorang sikit....ok..bye2

Thursday, 22 September 2011

22 FAKTA MENGENAI KENTUT

MISTERI KENTUT





1. Darimana asal Kentut ?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yang kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteri perut.

2. Apa komposisi Kentut ?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dalam udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampai usus). Adanya bakteria dan reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbondioksida.

Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak uidara yang tertelan, jenis bakteri dalam usus, berapa lama kita menahan kentut.

Makin lama menahan kentut, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentutnya lebih banyak karena tubuh tidak sempat mengabsorbsi oksigem.

3. Kenapa Kentut berbau busuk ?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida dan merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfur dan merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut dan makin busuklah kentut anda.

Telur dan daging berperan besar dalam menghasilkan bau busuk kentut. Kacang-kacangan berperan dalam memproduksi volume kentut dan bukan kebusukannya.

4. Kenapa Kentut menimbulkan bunyi ?
Karena adanya vibrasi lubang anus pada saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung
kecepatan gas.

5. Kenapa Kentut yang busuk itu hangat dan tidak bersuara ?

Salah satu sumber kentut adalah bakteri. Fermentasi bakteri dan proses pencernaan memproduksi panas, dan hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat dan jenuh dengan produk metabolisme bakteri yang berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya tapi SBD (Silent but Deadly).

6. Berapa banyak Kentut diproduksi dalam sehari ?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa Kentut keluar melalui lubang dubur ?
Karena density-nya lebih ringan, mengapa gas tidak melakukan perjalanan ke atas ? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar anus lebih rendah.

Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus termasuk gas-ganya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, yaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus, gelembung-gelembung kecil bergabung menjadi gelembung besar.

Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gas akan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh karena bentuk usus yang rumit dan berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan Kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain ?
Tergantung kondisi udara seperti kelembaban, suhu, kecepatan dan arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara transmitter dengan receiver. begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar dan konsenstrasinya berkurang.

Kalau kentut tidak terdeteksi dalam beberapa detik berarti mengalami pengenceran di udara dan hilang ditelan udara selam-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di tempat sempit seperti lift atau mobil, konsentrasinya lebih banyak sehingga baunya akan tinggal dalam kurun waktu lama sampai terserap oleh dinding.

9. Apakah setiap orang Kentut ?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah matipun orang masih bisa kentut.

10. Betulkah laki-laki kentut lebih sering daripada perempuan ?
Tidak ada hubungannya dengan gender. Kalau benar, maka perempuan menahan kentutnya dan saat kentut banyak sekali jumlah yang dikeluarkan.

11. Saat apa biasanya orang Kentut ?
Pagi hari saat di toilet, yang disebut “morning thunder”. Kalau resonansinya bagus, boleh kedengaran diseluruh penjuru rumah.

12. Mengapa kacang-kacangan menyebabkan banyak kentut ?
Kacang-kacangan mengandung zat gula yang tidak bisa dicerna tubuh. Zat gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika mencapai usus, bakteri di usus langsung berpesta pora dan menghasilkan gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya).

13. Selain makanan, apa saja penyebab Kentut ?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink, naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi, sehingga muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul di lain lubang ?
Tidak. Sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteri lebih banyak.

15. Kemana perginya kentut kalau ditahan atau tidak dikeluarkan ?
Bukan diabsorbsi darah, bukan hilang karena bocor. Kentut berimigrasi menuju ke bagian atas menuju usus dan pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar ?
Kentut mengandung metana, hidrogen yang combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyalaannya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen.

17. Bisakah menyalakan korek api dengan kentut ?
Jangan mengada-ada ! Konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulai pembakaran.

18. Mengapa Kentut anjing dan kucing lebih busuk ?
Karena kucing dan anjing adalah karnivora. Daging kaya akan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan horbivor seperti gajah, kuda, kambing yang memproduksi banyak kentut, lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut ?
Kentut mengandung sedikit oksigen. Mungkin sedikit saja anda akan mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut ?
Tidak berwarna. Kalau warnanya oranye seperti gas nitrogen oksida akan ketahuan siapa yang kentut.

21. Apakah kentut itu acid, basa, atau netral
Acid, karena mengandung karbondioksida (CO2) dan hidrogen sulfida (H2S).

22. apakah yang terjadi kalau seseorang kentut di planet venus ?
Planet venus sudah banyak mengandung sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut disana tidak akan banyak pengaruhnya.

Saturday, 17 September 2011

KawAn / FrEnz

kawan2 rapat aku
kali nie aku nak cita mengenai kawan rapat aku....aku nie memang rapat dengan budak pompuan dalam kelas aku...jangan salah paham ok...aku kwan dengan depa sebab nie baek...huhuhu sumenye 8 orang aku akan cite ikut urutan orang first skali aku kenal

1. Nusyazwani

dia memang suka org panggil dia nonie...tah la knapa nak glamour kot...budak nie la orang yang pertama skali aku knal...sejak umur aku 5 tahun smpai skrang form 5 pon masih skolah kat tempat yang same....dah meluat tengok muka dia tiap hari...hehehe dia nie kuat beleter pastu suka marah orang, kuat tidur mcm aku jugak....dia nie juga agak gedik2 gitu..hehehe

2. Azhar

dia pulak suka orang panggil dia Oppie...gile kot..hehehenie kawan rapat aku sejak darjah 1 sampai skrang masih kelas yang sama...aishh...rasenyer dh boring tengok tiap hari...sifat dia lak lemah lembut, kuat merajuk, kuat perasan dan gedik jugak..hehehehe

3. Umi Nurul Atika

orang selalu panggil dia umi jer....aku kenal dia sejak darjah 2 smpai darjah 6 pastu kami tak sama kolah tapi time form dia masok kolah aku..time tu aku rapat balik smpai skarang...sifat die nie plak agak pendiam, rajin sikit drpd aku (skit jer) , kuat merajuk dan suka marah orang..hehehe

4. Fifi Sherafina dengan Nur amira

sorang tu orang suka panggil dia fifi pastu sorang lagi mira...aku knal depa 2 orang masa form 3..time tuh cikgu pindah depa masok kelas aku....fifi nie sifat dia...mengada2, over trok , gedik ..hehehe mira nie plak sifat dia suka marah orang,kuat merajuk, agak gedik.....hehehe

5. Nur atiqah , Nur farahin dan Nur fatiladila

nama pendek depa ... tiqah,frahin, dila....aku knal depa masa form 4 time tu aku pilih kelas ekonomi sebab aku minat kira2...tiqah nie sifat dia memang kuat merajuk, suka marah orang , agak ganas...hhehehe farahin nie pon sama..kuat merajok tp lemah lembut....dila nie plak...suka gelak..suka bergosip, suka wat ayat sedih..huhuhu



*bagi sesapa yang namanya disebut kat atas minta maaf banyak hanya sekadar gurauan semata-mata..hehehe..sekian tima kasih~~

koleksi doa persediaan peperiksaan


1. KETIKA KELUAR RUMAH PADA HARI PEPERIKSAAN
بسم الله توكلت على الله Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah

2. KETIKA DALAM PERJALANAN KE DEWAN PEPERIKSAAN
يا ذالجلال والإكرام Wahai Tuhan yang Maha Agung lagi Maha Mulia

3. KETIKA HENDAK MELANGKAH MASUK KE DEWAN PEPERIKSAAN (melangkah dengan kaki kanan)
سلام قولا من رب رحيم : Selamat Sejahtera ucapan dari Tuhan yang Maha Penyayang

4. KETIKA HENDAK DUDUK
إياك نعبد وإياك نستعين Hanya kepada Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan

5. KETIKA MEMBUKA KERTAS SOALAN
اهدنا الصراط المستقيم Tunjukkanlah kami (ya Allah) jalan yang lurus

6. KETIKA HENDAK MENJAWAB KERTAS SOALAN
إن الله كان عليما حكيما Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui lagi Maha
Bijaksana

7. KETIKA MENGHADAPI SOALAN SUSAH
وكان ذلك على الله يسيرا Yang demikian itu adalah mudah bagi Allah

8. KETIKA MENYEMAK SOALAN
إن الله كان بكل شئ عليما Sesungguhnya Allah maha Mengetahui segala sesuatu

9. KETIKA MENYERAH KERTAS JAWAPAN
إن ربي غفور رحيم Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun lagi Maha Penyayang

** Bacaan di atas adalah sebagai doa tambahan daripada doa-doa yang biasa diamalkan oleh para pelajar.

Es-Pi-eM (SPM)

huhuhu..kali nie aku nak cite pasal SPM yg dh dekat...(adakah aku dh ready??? answer: skit2 jer.. : P) aku tgk countdown kt kolah hanya tinggal 59 hari jer la untuk semua student form 5 study sebelum sPM..aku nie bknnya pandai pon..dan aku nie memang malas....sama ada di kolah atau di rumah sama jer...tapi kalau mood aku rasa nak blajar...memang time tuh aku fokus giler blajar..tapi kalau mood dok maen2 time blajar pon leh melawak dengan kawan...SPM nie aku target 6A jer....subjek yang aku yakin leh dapat A math dgn BM tapi subjek yang paling aku takot gagal >> Add math dengan SEjarah..gile kot..dua subjek nie la aku rasa paling susah...tapi aku mintak2 suma subjek leh lulus....walaupon aku nie pemalas...tapi cita2 aku tinggi...hahaha aku nak jadi pensyarah...atau tinggi lagi..huhuhu tu pon kalau bleh...waktu post nie ditulis...trial SPM dh start...tapi nak buat camne dah memang aku nie..x reti2 nak study..adoii..apa nak jd nie..ish2...ok laaa...bye...nk pegi baca buku dlu..^_^